perjantai 27. toukokuuta 2011

Testi: Bebook Neo

Bebook Neo on Jyväskylän kirjaston e-kirja lukulaitteista toinen jonka sain haltuuni. Laite on kauniisti muotoiltu, valkoinen ja taustaltaan osin harmaa. Harmaa taustaosa on samalla pinnoitettu liukumista estäväksi. Samalla huomio kiinnittyy laitteen raskauteen. Laite painaa huomattavasti enemmän kuin voisi kuvitella.

Laitteen käynnistyminen on varsin hidasta. Sen jälkeen avautuu melko intuitiivinen käyttöliittymä jota käytetään kosketuskynällä. Laitteessa on kosketusnäyttö mutta sitä voi käyttää vain tällä (tai tämäntyyppisellä kynällä). Näyttö ei reagoi sormikosketukseen. Käyttöliittymä on suomalainen. Näytön alaosassa on lisäksi tyypillinen ohjauspyörä, jossa on niiden tutut toiminnot (eteen, taakse, menu). Näyttötilan voi kääntää kyljelleen mutta vain yhteen suuntaan. Tämä ominaisuus on toteutettu hivenen kömpelösti. Näyttö on harmaasävyinen ja erinomaisen selkeä erilaisissa valaistusolosuhteissa.


Kirjat on sijoitettu Kirjaston alle. Laite tukee hyvin monia yleisimpiä elektronisen kirjan lukumuotoja. Myös harmaasävykuvia voi näyttää. Tekstin kokoa voi muuttaa. Laite avaa kohtuullisen jouhevasti mukavasti epub-tyyppiset tiedostot. Kirjan sivulla liikutaan joko ohjauspyörällä tai ohjaustikulla. Muissa tiedostomuodoissa saattaa olla enemmän ongelmaa. Perinteinen puhdas teksti ei tavutu kovin hyvin näytölle, vaan sen saa helpoimmin lukukelpoiseksi kääntämällä tekstin suuntaa. Muuten tekstiin jää liikaa rumia lyhyitä rivejä. HTML-muotoinen teksti aukeaa hyvin hitaasti ja siinä pystyy näkemään näytön palamista rivien välissä. 


Kirjojen lisääminen tapahtuu miniusb-liitännän kautta. Laite toimii ajurien asennuksen jälkeen kuin normaali massamuistiasema. Myös SD-korttia voi käyttää.


Yhteenveto:
Akkukesto hyvä.
Laite on isokokoinen ja raskas
Kosketusnäyttö mustavalkolaitteessa on omintakeinen ratkaisu.
Laite on aivan liian kallis ja sen kömpelyys ja koko vähentää sen mahdollisuuksia ja käyttötapoja.

Tekniset tiedot:
Prosessori:             
Käyttöjärjestelmä:   Linux
Käyttöliittymä:        Suomi, wacom kosketusnäyttö
Ram:                      
Kovalevy               512 kt flashdrive
Näyttö:                  E-ink harmaasävy
Näyttöresoluutio:    
Näytön koko:         6"
Muistikorttipaikka:  Sd
Usb:                      Mini Usb
Mitat:                    196x121x10,6 mm
Paino                    298 g
Akkukesto:            Noin 7000 sivua
Tuetut muodot:      ePub, PDF, HTML, txt, jpg, gif, png jne
Hinta                    269 e 
Laitteen kotisivu:   http://mybebook.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti