sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Uinuva kirja havahtuu


Tämä on Bookcrossing tunnuksen LucaFinn (Keski-Suomi, Jyväskylä) filiaalisivusto.

Jo pitkään  olen ajatellut perustaa jonkinlaisen lisäsivun Bookcrossing toiminnalleni. Sen oman sivuston anti on erinomainen mutta se ei kata kaikkia tilanteita kuten sellaisten kirjojen arviointi joita ei voi laittaa jakoon (omat aarteet, kirjaston lainakirjat). Aloitin BookCrossing-toimintani 18.2.2009 jolloin Jyväskylän pääkirjaston mainio bc-piste oli jo ollut perustettuna pari kuukautta. Olin jo aikaisemminkin jakanut kirjoja tutuille ja tuntemattomille. Taloyhtiömme tiloissa oli tyhjä kirjahylly jonka olin täyttänyt etupäässä Keski-Suomalaisilta kirppareilta ja kirjastojen poistomyynneistä mukaan tarttuneilla aarteilla. Tuo aarrekammio oli jo täynnä ja mietin mitä niille oikeastaan voisi tehdä. Osa kirjoista oli vähän vaatimattomasta alkuperästään ja ulkomuodostaan huolimatta niitä aarteita jotka vielä ansaitsisivat tulla pelastetuksi Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjon hengessä: unohdettuja ja uinuvia kirjoja, joissa usein oli vielä lukemisen arvoinen kokemus jollekulle.


Harrastus laajeni nopeasti. Silloin aktiivisesti toiminnassa oli vielä Bookcrossers eu:n sivuston erinomainen tilastosivu josta pystyi havainnollisesti katsomaan miten aktiivinen kukin maa, maakunta ja yksittäinen bookcrosaaja on. Suomalaiset ovat kansainvälisesti mitaten hyvin aktiivisia bookcrosaajia. Sijoituksemme on tilastoissa noin viides. Valitettavasti Bookcrossing comin siirryttyä uuteen vaiheeseen vuoden 2010 toukokuussa ei ajankohtaisia tilastoja ole enään saanut. Tuolloin Bookcrossingin rekisteröityneitä harrastajia oli Suomessa 7382 ja Keski-Suomessa 471. Todellisia harrastajia satunnaisesti on vielä paljon enemmän sillä harrastus ei vaadi mitään muuta kuin ilmaisen kirjan mukaan ottamisen, kun sellaisen sattuu löytämään.

Tällä hetkellä (17.4.2011) Bookcrossing.com sivuston tilastosivullani lukee seuraavaa:
rekisteröidyt kirjat:                   1298
villit vapautukset:                     1060
kontrolloidut vapautukset:         100
vapautuksia napattu:                 123
controlled releases caught:        01
kirjoja löydetty:                        109
kerro kaverille -suositukset:      040
uusien jäsenten suositukset:       2
keskustelufoorumin viestit:        44


Muutama kuukausi sitten loin itselleni BookCrossing Suomi sivustolta saatavilla olevista tarrapohjista suomeksi käännetyn sivuston  (keskustelu aiheesta) innoittamana omia tarrapohjiani, joita olen sittemmin varioinut. Villisti vapaana! BookCrossing.com sivusto on nyt suomenkielinen kiitos innokkaiden vapaaehtoisten kääntäjien.

Aiemmin käytin käsinkirjoitetuja BCID-tunnisteita mutta sittemmin olen siirtynyt käyttämään valmiiksinumeroituja etikettipohjia. Näiden avulla kirjan rekisteröinti ja vapauttaminen on erityisen helppoa.


Jyväskylän Pääkirjaston bc-piste on tällähetkellä bookcrossingin harrastajien suosituin vaihtopaikka Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Se sijaitsee pääkirjaston ala-aulassa, kahvion vieressä, esitetelineen päällä. Parhaimmillaan kirjoja on saatavilla yli viisikymmentä, mutta niiden kierto on melko nopeaa. Suosituimmat kirjat häviävät hetkessä ja palautuvat harvoin. Tässä kuva 16.4.2011 kello 11.00. Kirjan voi tietysti vapauttaa mihin tahansa mutta erityisesti Jyväskylän yliopiston eri rakennuksiin jätetyt kirjat löytävät uuden lukijan nopeasti.

Bookcrossingin harrastajat lukevat ja vapauttavat kirjoja ilahduttavan monipuolisesti dekkarista, tietokirjoista ja rakkausromaaneista scifiin vain muutaman lajityypin mainitakseni. Olenpa napannut muutaman kerran laputtomankin kirjan pääkirjaston bc-pisteestä. Osa on ollut niin hyviä että niistä on tullut oman kirjaston pysyviä jäseniä, toiset olen laittanut kiertoon uudelleen muistaen anonyymin lahjoittajan panosta.

Vuonna 2010 järjestin FinnCon2010 tapahtuman yhteyteen tapahtumanjärjestäjien ystävällisellä avustuksella massavapautuksen, johon ylimääräisiä Scifi ja fantasiakirjoja saattoi tuoda. Tämä herättikin harrastajien kiinnostusta. Parisataa kirjaa vaihtoi omistajaa. Itsekin lahjoitin kirjoja kiertoon jokusen. Kirjahyllyni pursuaa yli satunnaisesti, joten olen jo vapautellut seuraavaa Jyväskylässä järjestettävää Finnconia varten jo kolmisenkymmentä kirjaa ja sijoittanut ne vapaaehtoisten lukijoiden hyllyyn heidän vapaaehtoisella avustuksellaan. Toivottavasti osa niistä löytää paikalle kun seuraavan kerran Finnconin tänne saamme.


Vanha kuva ei esitä minua mutta kirjahylly on kyllä omani. Kuva löytyi vanhan kirjan välistä.

(Fantaastiset naishahmot, Citymarket, huhtikuu 2011. Kuvahahmot mainioita mutta pahoittelen kuvataiteellista huonouttani. Fantasiahahmoja on tunnetusti vaikea saada kuvattua).

1 kommentti:

  1. Onpas sulla kivan oloinen blogi. Ja hyvät noi kuvat, heh.

    Jummi jammi, ootpas sää vapautellut ahkerasti! :O Mulla on tollasiin vapautusmääriin vielä pitkän pitkä matka... Nappausprosentti villeistä vapautuksista meillä on aika lailla sama eli melkoisen alhainen. Ikävää mutta yleistä. :/ Mutta miten sulla on noin alhainen toi kontrolloitujen vapautusten nappausprosentti, vai onko tossa joku virhe? Ettei melkein kukaan ois journaloinut saamiaan kirjoja?

    VastaaPoista